Člen stráže prírody podal trestné oznámenie na lesníka

16.08.2005 Kežmarok

Bratislava/Kežmarok 16. augusta (TASR) - Člen stráže prírody Marek Dulák, na ktorého údajne zaútočil 13. augusta lesník v Národnej prírodnej rezervácii Mokri...
Bratislava/Kežmarok 16. augusta (TASR) - Člen stráže prírody Marek Dulák, na ktorého údajne zaútočil 13. augusta lesník v Národnej prírodnej rezervácii Mokriny, podal trestné oznámenie. TASR o tom informoval predseda Klubu stráže prírody Ján Dobšovič, potvrdil to aj zástupca krajskej policajnej hovorkyne v Prešove Daniel Džobanik.

Dobšovič tvrdí, že ide o trestný čin útoku na verejného činiteľa so zbraňou a lesník môže byť v prípade dokázania viny odsúdený až na osem rokov väzenia. Vec je v štádiu vyšetrovania a Džobanik upozornil, že nie je jednoznačné, ako ku skutku došlo.
Marek Dulák mal podľa vlastných slov pôvodne namierené kontrolovať turistov v doline Kežmarskej Bielej vody, no keď si všimol od kalamity odstránené plochy v NPR Mokriny, rozhodol sa ich skontrolovať napriek tomu, že nemal povolenie vstúpiť do rezervácie. Lesník Duláka údajne udrel pažbou pušky do oblasti krku a vyhrážal sa mu, že ho zabije. Strážca prírody bol ošetrený v kežmarskej nemocnici, kde zostal cez noc na pozorovanie.
Hovorca ŠL TANAP-u Marián Šturcel v reakcii pre TASR v nedeľu povedal, že podľa ich poznatkov k žiadnemu incidentu, tak ako bol popísaný, nedošlo. \"To je absurdné, \" dodal. Pracovník ŠL TANAP-u v inkriminovanom čase pri kontrole zistil, že muž nepatrí medzi osoby, na ktoré sa nevzťahuje doteraz platné nariadenie lesných úradov o zákaze vstupu do lesa. Za asistencie najprv súkromnej bezpečnostnej služby a potom aj policajnej hliadky ho podľa hovorcu z príslušného miesta vykázali.
Klub stráže prírody dnes listom požiadal ministra vnútra Vladimíra Palka, ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, ministra životného prostredia Lászlóa Miklósa a pôdohospodárstva Zsolta Simona o vyjadrenie k tomuto činu a zabezpečenie jeho vyšetrenia.
 

Vyberte región